БългарияИвайловград – Античност и Средновековие

Средновековна крепост Лютица

Една от най – добре запазените в първоначалния си вид средновековни крепости по българските земи. Наричат я още “Мраморния град” и “Цитаделата на Калоян”. Стените й ограждат площ от 14 дка. Дебелината им е била почти 2 м, а височината – до 6 м. Имала е 12 кули, достигащи височина до 9 м. В сегашния си вид е построена най – вероятно през ХII – XIII век по времето на цар Калоян. При османското нашествие е била завладяна без бой, в резултат на което тя не само, че не е била разрушена, но е запазила статута си на епископски център. Разположена е на 9 км западно от Ивайловград и на 6 км източно от село Кобилино. От Лютица се разкрива изключителна панорама към целите Източни Родопи.

Крепост Лютица

 

Вила Армира – внушително частно имение от Античността до днес.

Антична вила Армира

Намира се на 2 км южно от Ивайловград. Представлявала е внушителен комплекс от жилищни и стопански постройки, разположени на площ от 2200 м. Жилищната част е заемала площ от 978 кв. м. Обхващала е голям вътрешен двор, ограден от покрита галерия с колонада и басейн в средата. Около тях са били разположени помещенията за живеене – трапезария, дневна, кухня, спалня, баня и др. Отоплението на помещенията се е осъществявало чрез хипокауст (под подово отопление, при което подът на сградата е повдигнат на колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специално изградени за целта огнища). Била е обитавана до третата четвърт на IV век. Разрушаването й се свързва с голямото опустошение на околностите на Андрианопол през 378 г, когато Римската империя е разбита от племето на готите.

вила Армира

Долмен при село Пелевун

 

Представлява тракийска гробница, ориентирана в посока изток – запад, като входът е от изток. Състои се от голяма гробна камера, преддверие, предгробна камера и дромос, всички с правоъгълен план. Общата му дължина е 7,50 м. Долменът вероятно е изграден и използван от траките след V в.пр.Хр. Планът му е близък до градените от обработени камъни подмогилни тракийски гробници, популярни по времето на неговото изграждане. Служел е за погребения на тракийската родова аристокрация в този регион и свидетелства за развитието на държавността сред тракийските племена. Бил е ограбен още в древността, а понастоящем не е социализиран и няма атрактивен вид за непрофесионалното око.

Долмен при Пелевун

Късновъзрожденски гробища при село Планинец

Датират от края на 19 и началото на 20 век. Наброяват двадесетина добре запазени гроба, построени от грубо издялани каменни плочи, на някои са запазени надгробните плочи, върху които надписите са на гръцки. Различават се също фамилни и детски гробове. Добре са запазени местата за поставяне на свещите и други предмети, също изградени от камъни.

Късновъзрожденски гробища

За нас

Мечтаната почивка е на метри от езерото Студен кладенец в Източните Родопи – в уютна къща за гости, където ще сте истински гости на домакините, в домашна обстановка ще се насладите на превъзходна кухня с натурални продукти и ще се отпуснете в приятелски разговор с незабравима гледка към язовира и планината.

Свързани линкове

Приключения и природа

Слънчевата ферма

Пампорово ски

Блогът на Габи Тур

Травъл Консулт БГ

Новото тракийско злато

Последвай ни във фейсбук
Напиши отзив

Всяка добра дума има значение