България Ивайловград – църкви

Църквата в село Пелевун е от възрожденския култов период от 19-и век, с изключително висока историческа стойност, обявена за архитектурно-художествен паметник на културата.

Манастирът „Св.Св. Константин и Елена“ – на 3 км от кв. Лъджа, Ивайловград e ценен представител на възрожденската култова архитектура. Основан през 13-и век, превърнал се в митрополитски център през 14-и век, два пъти разрушаван през 17-18-и век и възстановен през 19-и век. От стария манастирски комплекс сега е запазена само главната църква. Храмът е затворен и недействащ – попитайте в Историческия музей на Ивайловград за повече информация.

Църква „Преображение Господне“ в Ивайловград е още една прекрасна църква от възрожденския период, отличаваща се с изключителна художествена красота на своята архитектура. Църквата е строена през 1828 г. на мястото на стар храм от 1805г. Представлява трикорабна едноабсидна псевдобазилика и с рядко срещана планова схема и майсторско изпълнение на архитектурните детайли. Дърворезбата и иконите от 19-и век са дело на гръцки майстори резбари и зографи.

Църква „Свети Пророк Илия“ – Ивайловград Най-представителната възрожденска култова сграда в общината, появила се на бял свят през 1872 г. като катедрална епископска църква – внушителна сграда с монументален интериор и богата декоративна украса. Иконите от иконостаса са дарения от миряни от околността с множество надписи на гръцки език.

Църква Ивайловград

 

Църква „Св.Св.Константин и Елена“ – Ивайловград се намира в центъра на кв. Лъджа. Една от най-старите действащи църкви в общината – типичен представител на възрожденската култова архитектура и изкуство от първата половина на 19-и век, когато е била седалище на тогавашния гръцки митрополит. Интересни са иконите с пейзажи от далечни места с богати къщи и пищна растителност.

Църква „Свети Димитър“ в село Свирачи, община Ивайловград ще откриете в гръцката махала. Също внушителна сграда с масивна порта и огромен железен ключ.

Църква в село Свирачи

 

Църква „Свети Панталеймон“ – село Пелевун, община Ивайловград от възрожденския култов период от 19-и век е с изключително висока историческа стойност, обявена за архитектурно-художествен паметник на културата. Има кула камбанария и впечатляващ дървен резбован иконостас. Храмът се свързва с героичния подвиг на Капитан Петко войвода и неговата чета, успели да спасят с хитрост местното население от смърт при обсадата на селото по време на Руско-турската война. По-късно в знак на дълбока признателност, пред църквата е издигнат величествен паметник на войводата в цял ръст, а на оградния зид, зад който все още личат следите от куршуми, има мраморна плоча за събитията от 1878 г. Храмовият празник Св. Пантелеймон (27 юли) се чества с тържествена литургия и курбан за здраве. Църквата е действаща, към храма има и малък етнографски музей.

Църквите „Света Неделя“, построена 1708 г и „Свети Димитър“ (1835 г) в село Мандрица, община Ивайловград „Свети Димитър“ представлява трикорабна псевдобазилика от зидан камък с дървен покрив. В мотивите на дърворезбата на иконостаса се откриват източни влияния. Част от двора е застлан от йерейски надгробни плочи, покрити с каменна пластика и надписи.
Гробищната църква „Света Неделя“ отвън наподобява една обикновена едноетажна селска сграда под единен покрив, без купол или камбанария. От нея се разкрива прекрасна гледка към селото и цялата околност.

Биещата икона в село Свирачи

Църква „Свети Атанасий“ – село Белополяне, община Ивайловград Забележителен представител на възрожденската култова архитектура от 1-та половина на 19-и в., паметник на културата. Построен през 1838 г., храмът представлява типична трикорабна едноабсидна псевдобазилика с петоъгълна кула камбанария и богата релефна пластика по външните стени. Интериорът също е оригинален, отличавайки се с единствената в общината двуетажна галерия.

Село Ламбух наименованието на селото произлиза от първите жители – гърци от областта на град Лампсакос в Мала Азия. Върху височина с изключително красива гледка към река Арда се намира манастирската църква „Свети Апостоли Петър и Павел“. Тя е единствената запазена постройка от историческия манастир, изградена е от камък и има малка пристройка – училище пред главния вход. Манастирът е възстановен през 1814 г. с помощта на еснафите на търговците на добитък и симидчиите, но по време на Балканската война е ограбен и разрушен.

Църква в Долно Луково

Църквата „Свети Никола“ в село Хухла е възстановена през 1858 г. На връх Свети Илия над Хухла е параклисът с чудна гледка чак до Одрин.

Църква „Св.Св. Константин и Елена“ – село Долно Луково, община Ивайловград е една от най-старите български църкви. Изградена е тайно, само за 7 нощи, през 1806 г. Църквата е ниска, полувкопана в земята каменна постройка без прозорци и покрита с тикли. Впечатляващ е дърворезбеният иконостас и оригиналните икони от началото на 19-и век. Храмът е богато изписан с изразителни стенописи и се отличава с примитивна иконография, в която никъде не се среща образа на Исус Христос. Църквата не е действаща – богослужение се провежда само на храмовия празник Св.Св. Константин и Елена (21 май).

Църква в Покрован

 

За нас

Мечтаната почивка е на метри от езерото Студен кладенец в Източните Родопи – в уютна къща за гости, където ще сте истински гости на домакините, в домашна обстановка ще се насладите на превъзходна кухня с натурални продукти и ще се отпуснете в приятелски разговор с незабравима гледка към язовира и планината.

Свързани линкове

Приключения и природа

Слънчевата ферма

Пампорово ски

Блогът на Габи Тур

Травъл Консулт БГ

Новото тракийско злато

Последвай ни във фейсбук
Напиши отзив

Всяка добра дума има значение