България Ивайловград – музеи и фестивали

Кукеровден в Ивайловград - един от най-старите обичаи в квартал Лъджата.
Етнографски музей

се помещава в традиционна градска къща от края на XIX в. Къщата е разположена на малък хълм близо до живописния център на Ивайловград и има прекрасен изглед към града. В приземния етаж се намират основните стаи.

Паскалевата къща – традиции в отглеждането на копринени буби.

На втория етаж е разположена феята – стая, която се е използвала за приемане на гости и честване на семейни празници, а в определено време от годината – за отглеждане на копринени буби.

Сyсамова таханджийница в Ивайловград

За производство на тахан от сусам по стара технология – с промивна, пещ за изпичане на сусама и мелница за меленето му. И двете таханджийници в Ивайловградско работят по тази технология.

Таханът представлява каша от печен и смлян сусам. Богат е на витамини и минерали. Ценността му е изключителна поради наличието на незаменими аминокиселини. Светъл е на цвят и е с много приятен вкус. Може да се консумира в натурален вид или смесен с равни части пчелен мед. Сусамовото масло, съдържащо се в тахана, се усвоява напълно от човека. Таханът е много полезен за стомашно-чревния тракт, стимулира физическата и умствена дейност, повишава издръжливостта, укрепва костно-мускулната структура.

Трифон Зарезан в Ивайловград

По стар стил на 14 февруари е празникът на Свети Трифон Зарезан – закрилникът на лозята. В Ивайловград това е и официалният празник на града и също е посветен на лозята и виното. На този ден в центъра на града се вие весело българско хоро, пеят се песни и се лее сладко червено ивайловградско вино. Кукерско шествие, предвождано от Трифон Зарезан, отвежда народа до лозята за ритуала „Зарязване“.

Кукеровден в Ивайловград

Това е един от най-големите празници за жителите на квартал „Лъджата“ в Ивайловград. Празнува се всяка година в края на зимата и началото на пролетта на Сирни Заговезни. Същността на празника е да се прогонят злите духове и болестите от къщите и стопанствата на хората, да се пожелае здраве и плодородие за цялото село. Кукерите се обличат с различни маски и играят ролите на младоженци, стражари, животни, дяволи и др. В Ивайловград главен персонаж е „Беят“, от чийто дом рано сутринта започва кукерското шествие. Кукерите са от състав към читалище „Пробуда“ в квартал „Лъджа“, който редовно участва на международния кукерски фестивал, провеждащ се на всеки 2 години в Перник.

За нас

Мечтаната почивка е на метри от езерото Студен кладенец в Източните Родопи – в уютна къща за гости, където ще сте истински гости на домакините, в домашна обстановка ще се насладите на превъзходна кухня с натурални продукти и ще се отпуснете в приятелски разговор с незабравима гледка към язовира и планината.

Свързани линкове

Приключения и природа

Слънчевата ферма

Пампорово ски

Блогът на Габи Тур

Травъл Консулт БГ

Новото тракийско злато

Последвай ни във фейсбук
Напиши отзив

Всяка добра дума има значение