България Ивайловград

Ивайловград като селище се формира в края на XVI и началото на XVII век. В началото там живеят само гърци. През 1823 г църковната енория включва 10 села с гръцко и българско население.

Ивайловград (Ортакьой) като селище се формира в края на XVI и началото на XVII век. В началото там живеят само гърци. През 1823 г църковната енория включва 10 села с гръцко и българско население. В края на 19-ти и началото на 20-ти век, градът е търговски център с около 2000 жители и основен поминък е бакърджийството, калайджийството, бубарството, шивачеството и сусамомасларството.

След размяната на населението през 1924 г, традиционните връзки с Димотика и Одрин се прекъсват.

Днес Ивайловград е център на община със запазени каменни къщи с покриви от тикли и традиции в производството на вино, тютюн и сусамов тахан.

Площ:
46.12 км²
Надм.вис.:
104 м
Население:
6012
Област:
Хасково
За нас

Мечтаната почивка е на метри от езерото Студен кладенец в Източните Родопи – в уютна къща за гости, където ще сте истински гости на домакините, в домашна обстановка ще се насладите на превъзходна кухня с натурални продукти и ще се отпуснете в приятелски разговор с незабравима гледка към язовира и планината.

Свързани линкове

Приключения и природа

Слънчевата ферма

Пампорово ски

Блогът на Габи Тур

Травъл Консулт БГ

Новото тракийско злато

Последвай ни във фейсбук
Напиши отзив

Всяка добра дума има значение