Нидерландия Нидерландия

Повече от една четвърт от "ниската" земя е под морското равнище. 20% са откраднати от морето, чрез т.нар. "полдери"
Изкуство и архитектура

В страна, родила прочутите холандски майстори като Рембранд, Вермеер, Ван Гог и Пиет Мондриан, наследството в сферата на изкуството е огромно. Световноизвестните музеи на изкуството в Амстердам, Ден Хааг, Ротердам, Харлем и Лайден изобилстват от емблематични шедьоври редом до съвременни произведения. Нидерландското влияние върху строителството датира от хилядолетия, от романски и готически средновековни кули до холандски ренесансови дворци и романтични къщи от златни епохи. Развитието на съвременната архитектура – зелена и иновативна – е идеалното отражение на една държава, напълно съобразена с околна среда (и необходимостта от опазването й).

Страна на традиции и иновации: артистични шедьоври, вековни вятърни мелници, полета с лалета и романтични кафенета, съчетани с визионерска архитектура, авангарден дизайн и феноменален нощен живот.

Колоездене

С живописни пейзажи, които примамват покрай всяка дига, канал, река и крайбрежие, придвижването на две колела в Нидерландия е едно от най-големите удоволствия (независимо от вятъра). Докато местните на практика живеят върху своите износени, но обичани велосипеди (само с контра спирачки), колоезденето за посетителите е прекрасно средство за пътешестване и опознаване на страната. Дължината на колоездачните пътеки е около 32 000 км, включително „магистралите“ за колоездене. Така че, грабвайте колелото и тръгвайте!

Кафе културата

Когато холандец казва кафене, това всъщност означава кръчма. И ги има в хиляди разновидности – с великолепни летни тераси, обсипани с цветя, гледащи към морето, скрити по древни алеи, разположени директно на площада или до пазара. В страна, която цени социализирането и разговорите повече от пиенето, кафенетата са места за бавно съзерцание и общуване, в които да поседнеш надвечер на питие с готино мезе или да похапнеш вкусно по всяко време на деня. 

Пейзажи

Географията играе ключова роля в емблематичните пейзажи на Нидерландия. Повече от една четвърт от „ниската“ земя е под морското равнище. 20% са откраднати от морето, чрез т.нар. „полдери“ (области на дренирана земя, взета от морето и превърната в суша). Непрекъснатите ветрове в Северно море задвижват вятърни мелници от 13-ти век, изпомпвайки вода над дигите, смилайки брашно и други. Около две трети от повърхността е посветена на земеделието, включително красиви полета от минзухари, нарциси, зюмбюли и лалета, чиито цветове и аромати избухват всяка година между март и май. 

Територия:
41,543 km2
Население:
17,249,632
За нас

Мечтаната почивка е на метри от езерото Студен кладенец в Източните Родопи – в уютна къща за гости, където ще сте истински гости на домакините, в домашна обстановка ще се насладите на превъзходна кухня с натурални продукти и ще се отпуснете в приятелски разговор с незабравима гледка към язовира и планината.

Свързани линкове

Приключения и природа

Слънчевата ферма

Пампорово ски

Блогът на Габи Тур

Травъл Консулт БГ

Новото тракийско злато

Последвай ни във фейсбук
Напиши отзив

Всяка добра дума има значение